Foto: Caroline Andersson

Thomas Kanger

Välkommen till min hemsida!

För stunden gläds jag åt att ha fått Stora journalistpriset, i kategorin årets berättare! Det är tillsammans med Randi Mossige-Norheim och Magnus Arvidson, för dokumentärserien ”Vipeholmsanstalten” i Sveriges Radio. Den har tidigare i år fått Röda Korsets journalistpris och nominerats till en Guldspade.

I september i år gavs min nya bok ut, ”Idiotanstalten : Reportage om ett brott”, på Kaunitz-Olsson förlag. I den går jag grundligt igenom vad som hände just på Vipeholms sjukhus åren 1941-1943, då över 200 manliga patienter dog. Det var en fjärdedel av alla som var där. Arbetet med saken började redan för mer än 20 år sedan, i TV4:s Kalla fakta och Dagens Nyheter. Radiodokumentärerna är en fortsättning på det arbetet, som dock inriktades mera på experimenterandet med patienterna som försökskaniner i skiftet 1940/1950-tal.

”Mannen som kom tillbaka” är min senaste deckare (2018), den sjunde delen i serien om Elina Wiik vid Västeråspolisen. Den och mina tidigare kriminalromaner har kommit ut på nytt som ljudböcker på Lind & Co. Boken innan dess var ”Göra TV, helt enkelt”, utgiven av Ordfront förlag 2016. En handbok för alla journalister och särskilt de som arbetar eller vill arbeta med TV för alla format. Reportage och nyheter!

Min bok ”Stulen barndom”, utgiven av Bonniers 2014, mottogs väl med positiva recensioner i alla rikstidningar. Se omslag och förlagets presentationstext under ”böcker” på denna sida. Den är slutpunkten i ett arbete jag påbörjade nästan tio år tidigare, om övergreppen mot barnhemsbarnen. TV-filmen med samma namn ledde till att staten bad de drabbade om ursäkt och till att tusentals människor fick en kvarts miljon kronor i ersättning för sitt lidande.

Och så ger jag sedan 2013 ut e-böcker i eget förlag; Mai Linh förlag. De har laddats ned ungefär trettiotusen gånger. Mina egna deckare har varit e-listettor flera gånger! Flera namnkunniga författare ger nu ut på förlaget; titta på hemsidan: mailinh.se, med säljlänkar till de utgivna böckerna.

Några biografiska och yrkesmässiga fakta om mig: Jag är född 1951, är gift med Hong Vu. Hon har doktorerat vid University of Westminster i London och arbetar nu som språklärare, fast anställd i Stockholm. Vi bor i Nacka, har barn från tidigare äktenskap och två barn tillsammans.

Jag har varit journalist sedan 1980, frilans sedan 1982. Det första decenniet som journalist arbetade jag framför allt på tidningar med Aftonbladet som viktigaste uppdragsgivare, under 1990-talet och sedan dess på TV. I åtta år var jag knuten till Kalla fakta på TV4. Sedan 2002 har jag gjort ett antal entimmes ”Dokument inifrån” för SvT.

1997 började jag även arbeta med vidareutbildning av yrkesverksamma journalister i Palestina, i Vietnam och i Sri Lanka. Jag har varit huvudlärare i TV-journalistik vid JMK, Stockholms universitet några läsår. Och så skriver jag allt fler böcker, se bibliografin nedan. Gränslandet nominerades till ”årets bästa deckare” av Svenska Deckarakademin och i Frankrike 2010 till bästa deckare i Europa. Den och de andra deckarna finns nu som e-böcker på Mai Linh förlag och som sagt som ljudböcker på Lind & Co (flera med nya titlar).

Under rubriken ”böcker” finns korta presentationer, och med ytterligare ett klick kan man läsa inledningen av varje bok. Dessutom finns en rubrik för recensioner, med citat från tidningar och andra media. Romanerna har hittills givits ut i Sverige, Tyskland, Norge, Finland, Italien, Danmark, Holland, Polen, Spanien, Frankrike och Vietnam; sammanlagt i snart ett åttiotal olika utgåvor hittills.

På hemsidan finns också ett urval av mina tidningsartiklar. Det finns därtill en rubrik för ”nyheter”, med uppdateringar kring min verksamhet.

Mycket nöje!

Kontakt: info@kanger.se

Bibliografi

Mordet på Olof Palme, 1987
Kommunistjägarna (tills. med Jonas Gummesson), 1990
Pengar pengar, 1993
Första stenen, 2001
Sjung som en fågel, 2002
Den döda vinkeln, 2003
Söndagsmannen, 2004
Ockupanterna, 2005
Gränslandet, 2007

Drakens år, 2011

Stulen barndom, 2014

Göra TV, helt enkelt, 2016

Mannen som kom tillbaka, 2018

Idiotanstalten, 2021

 


Copyright © 2022 Thomas Kanger